Crònica d'un projecte expositiu

Esporàdicament arriben a Atenea projectes que han estat proposats directament a algú del nostre equip. És el meu cas, tot i que ja fa més de dos anys que formo part de l'equip d'Atenea tech com a dissenyador ux/ui, i recentment com a front end... arran del meu bagatge com a dissenyador gràfic rebo propostes de projectes que, per disponibilitat, normalment no podem desenvolupar.

Enguany, a finals de juliol, des de l'ajuntament de Cervera vam rebre la proposta d'encarregar-nos del grafisme i disseny museogràfic de l'exposició "Festes Endins". "Festes Endins", és un dels nombrosos projectes expositius que s'han desenvolupat en el nostre territori arran de la COVID-19 i les conseqüències que els efectes de la pandèmia han tingut sobre el normal desenvolupament de les festes populars. Es tracta doncs d'un projecte canviant, desenvolupat en una situació d'incertesa i que no permetia plantejaments a llarg termini: El projecte s'havia de pensar, desenvolupar i realitzar en quatre setmanes.

Vam acceptar el projecte. Ens vam integrar en un equip de treball, on a part de nosaltres participaven en Lluís Bellas (antropòleg, encarregat de desenvolupar els textos i el relat museogràfic) i el tècnic municipal i expert en Cultura Popular Robert Quirantes (Encarregat de la producció i coordinació del projecte). A més a més també rebíem el suport i assessorament del Museu Comarcal de Cervera.

1a Setmana: Arquitectura de la informació

La primera setmana vam centrar-nos en l'anàlisi del contingut: el text desenvolupat per l'antropòleg Lluís Bellas. Amb ell vam analitzar què es volia comunicar i com mitjançant propostes de disseny museogràfic podíem complementar el relat expositiu. Podríem dir cercant el paral·lelisme en l'entorn digital que treballàvem en l'arquitectura de la informació: Que volem mostrar? Com ho volem mostrar? Quina jerarquia aplicarem a la informació? Què ha de trobar l'usuari/visitant? Com interactuarà l'usuari/visitant amb els elements? Amb quins?

2a Setmana: Proveïdors i producció d'elements físics.

Un cop presentat el projecte, que incloïa els textos definitius i definia les necessitats museogràfiques i la disposició dels elements, la segona setmana ens vam centrar a cercar proveïdors i produir el material necessari. Amb el hàndicap d'aconseguir la complicitat dels proveïdors per tal de disposar del material en el menor temps possible en ple mes d'agost.

En acabar la setmana, havíem dissenyat i produït els vinils i les estructures de fusta de pi i avet que ens serviren com a suport expositiu versàtil..

Paral·lelament, des de producció, es coordinà la resta d'agents involucrats: tècnics municipals encarregats de l'adaptació de l'espai, contactes amb les entitats i particulars als qui es demanava la cessió de peces/figures/material per a exposar.

3a setmana: Producció gràfica

Tot i que des de l'inici del projecte estàvem treballant en el grafisme, fins a la tercera setmana no ens hi vam centrar completament. Per la gràfica expositiva vam treballar una estètica que evoqués el carrer, superposant diferents tipus de paper i materials, tal com si veiéssim una paret amb diferents cartells enganxats uns sobre els altres. Partir d'aquest concepte ens donava avantatges: com l'adaptabilitat del format a diferents espais i la immediatesa en la seva producció (Punt clau per a l'èxit de l'exposició) Gràcies a la bona entesa amb la impremta podíem entregar els originals a mesura que els anàvem finalitzant, generant nous originals o reduint-los segons les necessitats que teníem. Cada tarda al voltant de les 16 h, enviàvem els originals a impremta i els recollíem l'endemà al voltant de les 10 h. Cada dia i hora comptava.

4a setmana: Muntatge expositiu

Fins a l'última setmana no vam iniciar el muntatge de l'exposició. Els primers dies vam reestructurar, preparar i repintar els diferents panells per a poder rotular l'espai. Posteriorment, col·locarem les estructures de fusta. La col·locació del material gràfic es féu a mitjans de setmana, a mesura que construíem els elements expositius o rebíem les peces per a exposar. No fou fins a les últimes 48 hores, que vam rebre totes les figures festives que havíem proposat... en aquell moment tot agafava cos, i alhora també era un moment per saber si el que havíem conceptualitzat sobre paper quadrava en l'espai expositiu, alguns espais, per exemple, les últimes 24 hores van ser modificats, donat que els que havíem proposat no estava a l'altura del que desitjàvem.

Com a curiositat, les últimes peces que es van dissenyar foren el cartell i el programa de mà.

Com a equip, aquesta experiència la vam agafar com un repte, del qual extraiem que de tant en tant sortir del món digital i entrar al físic ens ajuda a agafar aire. Van ser quatre setmanes intenses però agraïdes. I qui sap si en un futur la continuïtat del projecte serà en format digital.

Contacto

¿Te interesan nuestros servicios?

Contáctanos